tirsdag 22. april 2014

Lang, lengre, lengst

På hjemmesiden har jeg gående en konkurranse om hvem som kan dyrke den høyeste solsikken.

Hvordan få denne blomsten høy da, tenker du kanskje?
Her følger en liten forklaring, med huskeliste - måned for måned - kanskje det kan hjelpe til seier?

April/Mai:
- Så og vann. Først må du velge en sort som blir høy, gjerne 4-5 meter. 'Uniflorus' fra Nelson Garden er en slik sort. Gi planten en god start, og så gjerne rett i komposten fra komposthaugen. Har du ikke kompost, så kanskje du kan kjøpe litt kugjødselkompost å blande inn i jorda der du bor. Det er viktig at du bruker noe som er kompostert, og ikke ren kugjødsel. Ren gjødsel blir altfor sterkt for spirene, og kommer til å drepe solsikken i stedet. Er det ikke varmt nok til å så ute der du bor er det lurt å starte i vinduskarmen. Det går fint å starte inne. Så gjerne i en juice- eller melkekartong. Kartongene klipper du av 12-15 cm fra bunnen. De er tette, så det blir ikke lekkasje i vinduskarmen, men pass på at du ikke vanner for mye - da drukner solsikken din. Enten du sår inne i potte eller ute, skal frøet omtrent en centimeter ned i jorda. Sår du ute, så se etter en plass det ikke blåser veldig. Mye vind kan gjøre at den knekker.

Juni:
- Vann, luk og gjødsle. Når solsikken spirer, må du passe på at den får litt plass rundt seg. Luk bort ugresset, så ikke ugresset tar vann og næring fra blomsten. Er det en stund siden det regnet, så må du vanne også. Når solsikken er blitt 5-6 centimeter lang kan du gjødsle mer. Pelletert hønsegjødsel som blandes inn i jorda, eller som løses opp i vann og vannes ut er fint. Har du lyst til å lage gjødsel selv kan du plukke brennesle og legge bladene i vann. Når bladene har ligget i vann et par dager må vannet tynnes ut til det får te-farge. Dette neslevannet er fint å helle på solsikkene utover hele sommeren, og ja - det lukter ikke godt. :)

Juli:
- Vann, luk og gjødsle. Akkurat som i juni - pass på at solsikken har det den trenger av plass, vann og mat. Skal du på ferie, så husk å høre om noen kan passe den for deg. I tillegg begynner den kanskje å bli så høy at den må støttes opp. Bind den fast, men forsiktig, til en stolpe, eller til husveggen. Husk at også stilken vil bli tykkere, og det må den ha plass til.

August:
- Som i juli må du vanne, luke og gjødsle. I tillegg kanskje du må løsne litt på oppbindingen din, og feste solsikken på nytt. Det er kanskje behov for flere oppbindingspunkter også - både langt nede, høyt oppe og midt på.

September:
- Solsikken slutter å vokse når det går mot høsten. Den har nok nådd sitt høyeste nå. Ta bilde av deg selv og solsikken din, og send både bilde og litt informasjon under kontaktinformasjonen på bollefro.no Kanskje du vinner en fin premie, og får hageutstyr til å glede deg over  til neste sommer? Det er premie både til de tre høyeste, og uttrekkspremie til de som deltar.
- Husk å ta vare på solsikkefrøene. De er fine som fuglemat slik de er, eller i meiseboller. Noen frø kan du jo legge mørkt og tørt, og så igjen til neste vår.

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar