fredag 28. februar 2014

Foredrag hos Jevnaker hagelag

Mandag 17. februar holdt jeg foredrag om insekter og insekthoteller hos Jevnaker hagelag. En flott, kunnskapsrik gjeng som var veldig hyggelig å møte. Jeg viste ulike typer av insekthoteller, både de vi får kjøpt og de vi lager selv. Men aller først måtte vi jo se litt på hvilke insekter vi ønsker å ha i hagen. Hvorfor er akkurat det insektet nyttig, og hvordan vil dette insektet bo? Det er litt greit å ha denne forståelsen på plass først, for det er bare kreativiteten som setter grenser på hvordan vi kan utforme insekthotellet etterpå. Litt blomsterbiologi snakket vi også om. Kort skrevet - en veldig hyggelig kveld for alle.

Dette superenkle huset, kan gi rom til flere småkryp. Både biller og gulløyer trives her. Humler og bier får man imidlertid ikke. Et hus mest egnet for insekter som skal drive med skadedyrbekjempelse med andre ord...

Heldig foredragsholder :)


søndag 9. februar 2014

Fra eplekasse til hotell

Hei hei og velkommen til ny blogg.
Bloggen til Bøllefrø kommer til å ta for seg ting å gjøre og lære barn i hagen. Fortrinnsvis rettet mot kjøkkenhagen, men noen avvik kan det jo hende det blir. Jeg håper å både få og gi gode ideer her, som kan brukes både privat og i skolehagen.
Insekter er en viktig del av kjøkkenhagen. Hvorfor kommer jeg tilbake til i et senere innlegg.
Denne helgen har jeg brukt til å forberede et foredrag om insekter og insekthotell, som jeg skal holde for Jevnaker hagelag. Det kommer flere drypp om dette fremover på bloggen.
Jeg tenkte jeg skulle vise frem noen former for hotell (les: overvintringsplasser), men de jeg har er jo godt begravet i all snøen. Det ga muligheten til å lage litt nytt.
Her er resultatet av eplekasse omgjort til insekthotell.





Hotellet er fylt med naturlige materialer, av det jeg måtte ha for hånden. Spon som kommer med varer, trekubber, kvister og kongler. Eplekassen er jo ikke helt tett, og det bør helst ikke renn vann inn i insekthotellet. Derfor begynte jeg med å legge en plate inni kassa, som dekket hele bunnen. Når kassen var fylt opp, og jeg var ferdig snudde jeg kassa, slik at bunn ble topp. Da ble platen i bunn et supert tak.Jeg har satt hønsenetting foran kassa. Det er ikke nødvendig hvis kassen skal stå i ro. Men naturlige materialer utvider/krymper alt ettersom hvordan luftfuktigheten er. Fordi min kasse skal reise litt rundt forsegler jeg altså innholdet med hønsenetting. Det forstyrrer ikke insektene, og forhindrer at jeg plutselig har bilen full av innhold fra insekthotellet og en løs eplekasse...Med nygjerrige barn i hagen, som gjerne vil kikke og studere litt ekstra, kan også et stabiliserende hønsenett være lurt.



Bøllefrø skal ha stand på årets hagemesse. Der dukker denne kassa opp, og også andre former for insekthotell. Kom gjerne innom meg der og si hei, det blir jeg kjempeglad for.
Fordi jeg håper å kunne vise frem litt grønt også på denne messa har jeg sådd denne helga. Litt tidlig å så de fleste grønsakene nå, men du verden for en vårfornemmelse man får....